Der findes så mange forskellige oste. Med forskellige farver, konsistens, duft og smag. Og der findes også mange dygtige mennesker rundt omkring, der er eksperter på lige netop deres ost. Nogle har lært håndværket af forældre, der lærte det af deres forældre osv. Andre har studeret sig frem til deres ostekunnen og kigget de erfarne ostemestre over skulderen.
Jeg har i lang tid spurgt mig selv, hvorfor jeg skulle forsøge med mine egne oste, når nu jeg kunne smage alle disse skønne oste, som andre var så gode til at lave. Men det var kun lige indtil jeg lavede min første ost. Og for hver gang jeg har forsøgt med en ny ostetype, jo sjovere er det blevet. For her i mit eget køkken er jeg tilskuer til et dramatisk teaterstykke nede i gryden, og det er lige fascinerende hver gang. Jeg starter med flydende mælk fra mælkekartonen, men når bakterierne og enzymerne tager over, og når den sødlige mælkeduft breder sig, så bliver mælken til valle og ost. Rigtig nørdet – og rigtig sjovt!
En god begynderost er ricotta – den er nem og hurtig at lave – opskrift kommer snart på bloggen
Foto: Stine Christiansen / Skovdalnordic.com
Mad & Venner bragte i marts en stor guide til hjemmelavet ost. Den var jeg forfatter til, og de flotte billeder her i denne blogpost stammer fra artiklen. De er taget af Stine Christiansen fra Skovdal Nordic.
Kom i gang
Her er mine tips til, hvordan du kommer igang med at lave dine egne oste
- Vælg uhomogeniseret sødmælk til din ost (her er fedtmolekylerne intakte, og det gør det nemmere at lave ost).
- Hygiejne – hygiejne – hygiejne. Skold udstyret, vask hænderne hyppigt og hold generelt en god køkkenhygiejne.
- Du behøver ikke at købe dig fattig i specialudstyr fra starten, men det er en god idé at anskaffe et præcist termometer, et osteklæde (en stofble kan også bruges, men den er lidt mere tæt vævet) og en pipette til afmåling af osteløbe. Herudover får du brug for ‘bakterier og kulturer’ alt efter hvilken ost, du skal lave. Jeg har i mit køkken osteløbe, syrevækker, og lipaseenzym. Ostebakker giver nogle flottere oste, men er ikke bydende nødvendigt.
- Lav mindre portioner (to liter mælk ad gangen), så er der mere plads til eksperimenter og fejltrin (som du lærer af).
Foto: Stine Christiansen / Skovdalnordic.com
Jeg har samlet mine opskrifter på hjemmelavede oste lige her, og der kommer løbende nye opskrifter til.
Du kan finde mere viden (og flere opskrifter) hos Hjemmeriet og Dansk Hjemmeproduktion, som begge også sælger grej til hjemmelavet ost.
God fornøjelse!
PS. Har du nogle gode erfaringer, som ikke er nævnt her, så vil jeg blive ekstraglad for en kommentar:-)
Indlægget Kom i gang med hjemmelavet ost blev vist første gang den Ostesnak.